Czy zdrowy i dietetyczny posiłek może być posiłkiem słodkim? Jak najbardziej tak, o ile tylko nie dodasz do niego zwykłego i wysokokalorycznego oraz bezwartościowego cukru. Zamiast niego użyj innych, znacznie zdrowszych zamienników. Sięgnij po substancje słodzące takie jak: ksylitol, erytrytol, maltitol czy stevia. Możesz też całkowicie zrezygnować z uzupełniania posiłku jakimkolwiek słodkimi dodatkami. Jeżeli nie chcesz używać ani cukru, ani słodzików, po prostu dosładzaj posiłki suszonymi owocami, a przede wszystkim daktylami. Cukru możesz więc w ogóle nie używać. Bez niego twoja dietetyczna kolacja okaże się znacznie mniej kaloryczna, a przy tym wciąż może zachować swój pyszny słodki smak.
Pierwszy świetny posiłek na słodko, który przygotujesz w ciągu dosłownie piętnastu minut, to ryż na słodko, czyli potrawa znana wszystkim z czasów dzieciństwa. Do realizacji tego przepisu potrzebujesz ryżu (koniecznie tego zwykłego, nie w torebkach), mleka o obniżonej zawartości tłuszczu bądź napoju roślinnego (kokosowego, ryżowego lub migdałowego), ulubionych mrożonych owoców oraz masła orzechowego. Od razu zacznij działać w kuchni. Najpierw ugotuj ryż tak, jak wskazano to na jego opakowaniu, ale zamiast zalewać go zwykłą wodą, użyj mleka bądź napoju roślinnego. Znakomicie sprawdzi się tutaj chociażby mleko kokosowe. Jest delikatnie słodkie, a przy tym ma wyraźny posmak kokosa, który fantastycznie ożywi całe danie. Gotowy ryż wyłóż do miseczki i od razu wsyp do niego ok. 200 g mrożonych owoców – truskawek, jagód, malin albo jakiejś kolorowej mieszanki. Całość polej obficie płynnym masłem orzechowym. Możesz też z niego zrezygnować, jeżeli jesteś na diecie i chcesz ograniczać ilość kalorii w posiłkach.
Jeszcze prostszym przepisem, którym poratujesz się podczas wyjątkowo zabieganych dni, są dwuskładnikowe placki, wykonane z bananów i jajek. Dietetyczna kolacja naprawdę nie musi być niczym wymyślnym, bo sekret udanego i efektywnego odchudzania tkwi przeważnie w prostocie. Jeżeli wolisz gotować szybko, łatwo i przyjemnie, koniecznie wypróbuj ten przepis. Najlepiej użyć do niego bananów dojrzałych. Weź dwa takie owoce i rozgnieść je na papkę widelcem, a następnie połącz z trzema większymi lub czterema mniejszymi jabłkami. Do masy możesz też wsypać odrobinę cynamonu albo proszek do pieczenia, który pozwoli ciastu pięknie wyrosnąć. Placki smaż z obu stron na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Stworzą one nie tylko zdrową kolację, ale też wartościowe i pyszne śniadanie lub deser.