vanilliowynotes.pl

vaniliowynotes-blog ogólnotematyczny

dietetyczny deser
Zdrowie

Przepis na pyszne i zdrowe batony z czterech składników

Składy typowych batonów ze sklepów przypominają taką mini wersję tablicy Mendelejewa. Nazwy niektórych występujących w nich substancji trudno w ogóle wymienić, a co tu dopiero mówić o zrozumieniu ich wpływu na organizm. Zamiast jednak iść na łatwiznę i sięgać po bezwartościowe gotowce, można samemu przygotować fantastyczny i przy tym dietetyczny deser, którym okażą się zdrowe batony. Oto jeden z prostych przepisów na tego typu przekąskę. Składa się on z zaledwie czterech składników, a wychodzi naprawdę fantastycznie. Wykonanie batonów nie zajmuje wiele czasu. Można zająć się nimi w trakcie krótkiej przerwy od pracy, by już po chwili móc cieszyć się wyjątkowym słodkim smakiem batonów oraz ich odchudzającymi właściwościami.

Aby przygotować takie batoniki potrzebujesz wyłącznie: dwóch dużych bananów (najlepiej bardzo dojrzałych z czarnymi plamkami, gdyż one będą najsłodsze), 100 gramów płatków owsianych (mogą być i górskie, i błyskawiczne), 100 gramów masła orzechowego 100% oraz 50 g czekolady deserowej bądź gorzkiej. Najpierw zajmij się owocami. Obierz je ze skórki i umieść w misce, a następnie rozgnieć porządnie widelcem na papkę bądź zmiksuj na gładką masę przy pomocy blendera. Od razu dodaj do nich ok. 100 g masła orzechowego. Jeśli masz taką możliwość, sięgnij po masło płynne, gdyż ono świetnie połączy się z rozgniecionym bananem. Do miski wsyp również całe płatki owsiane, które sprawią, że twoje fit batony będą bardziej energetyczne i nasycą cię na dłużej. Teraz wszystkie składniki musisz ze sobą połączyć. Wymieszaj je łyżką i następnie bierz się za ich formowanie i oczywiście pieczenie. Takie batony nie smakują najlepiej w surowej postaci. Upieczony dietetyczny deser zwykle też nasyci cię na dłużej.

Powstałą masę przełóż na dużą blaszkę. Od razu też postaraj się ją wygładzić, aby uzyskała jednolitą i równą powierzchnię. Deserową lub gorzką czekoladę zetrzyj natomiast na tarce o średnich oczkach, a następnie posyp nią przygotowane ciasto. Teraz nie pozostaje ci nic innego, jak tylko rozgrzać piekarnik. Nagrzej go do temperatury 180 stopni C, a gdy będzie już ciepły, umieść w nim formę z masą i piecz ją przez jakieś 15-20 minut, pilnując, by się nigdzie nie przypaliła. Gdy ciasto zostanie upieczone, poczekaj, aż odrobinę wystygnie, a następnie potnij je na równe kawałki, tworząc w ten sposób czekoladowe batoniki. Ten przepis na zdrowe batony zajmie ci łącznie maksymalnie pół godziny. Możesz wykorzystać go w dniu, w którym będziesz mieć mniej czasu na gotowanie.